Poka Yoke – zonder dat u het door heeft!

Logo van Ervaringwijzer

Door Daan Koenraadt

Ervaringwijzer

Als aanbieder zien wij het als onze verantwoordelijk om ons digitale platform zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. Dit is iets wat we realiseren met het KISS principe (keep it super simple), onze helpdesk en onze ondersteuning. Maar wist je dat ons platform ook past tussen een bredere filosofie, genaamd Poka Yoke. Wij gebruiken ook Poka Yoke bij Ervaringwijzer, hoe zit dat?

Klinkt goed, maar wat is Poka Yoke

Zoals de naam doet vermoeden komt Poka Yoke overgewaaid uit Japan. De term Poka Yoke betekent onbedoelde fouten voorkomen. Eigenlijk maak je een proces foutvrij, zonder het initiatief weg te halen bij de werknemer. Poka Yoke is immers geijkt op het voorkomen van fouten die terechtkomen bij de eindgebruiker, een defect genoemd.

Wedden dat u ook dagelijks Poka Yoke gebruikt? Een voorbeeld

Stel dat u water wilt koken. Dit doet u elke dag, met een waterkoker. Het water kookt door warmte uit elektriciteit, maar u bent zelf niet met metalen draden een stroomkring aan het aanleggen in uw keuken. U heeft een stekker, die gewoon in het stopcontact kan. De stekker werkt maar op één manier, hij kan niet fout op het stopcontact aangesloten worden. Vervolgens als het water gekookt is gaat de waterkoker automatisch uit, geen mogelijkheid om per ongeluk brand te veroorzaken. U doorloopt zonder dat u het door hebt een proces zonder fouten te maken, maar u bent niet de controle over het zetten van uw kopje thee kwijt. Dit is het mooie van Poka Yoke.


de waterkoker met stekker zijn meerdere pka yoke principes in een proces gevat

Maar Ervaringwijzer is geen kopje thee

Daarom is het foutvrij maken voor ons iets ingewikkelder, maar het principe is hetzelfde. Wij hebben te maken met mensen met verschillende digitale vaardigheden, daar houden we rekening mee. Tevens verwerken we privacygevoelige informatie. Dit is een van onze belangrijkste Poka Yoke systemen. Ervaringwijzer haalt de input automatisch anoniem op. Resultaten zijn pas inzichtelijk als genoeg respons is opgehaald om dit AVG-proof in te zien.

Het zit in de details

Visuele stuurmiddelen zijn ook onderdeel van de Poka Yoke filosofie. Als bij ons in de tool iets lukt, of juist niet, dan krijgt men rechts boven in het scherm een melding, in een logische kleur; groen voor gelukt, rood voor een foutmelding. De kwaliteit van het responspercentage wordt weergegeven in groen, oranje of rood.


Lees ook: Kwaliteit en outcome methode stelt inwoner centraal


Daarnaast nudgen we de kwaliteit van de vraagstelling met de hoeveelheid letters die je mag gebruiken, hoeveelheid antwoorden die je geeft en de keuze uit verschillende vraagtypes. Volledige vrijheid, zonder dat er fouten gemaakt worden; Daarom werken we graag met Poka Yoke bij Ervaringwijzer.

Praat verder

Welke Poka Yoke nudges heb je nog meer gezien in onze tool? En welke zou je graag nog zien? Ik praat hier graag over door, dus schroom niet om contact op te nemen!
Neem contact op via daan@ervaringwijzer.nl of 06-18683267.

Samen wijzer worden?

Contact opnemen