Kwaliteitsonderzoek in de Gehandicaptenzorg

Logo van Ervaringwijzer

Door Daan Koenraadt

Ervaringwijzer

Achter de schermen zijn veel zorgaanbieders en partijen bezig met de kwaliteit die zij leveren in de zorg. Denk hierbij niet alleen aan de cliënt, maar ook aan de werknemers in de zorg. Deze kwaliteitsevaluaties vinden ook plaats in de gehandicaptenzorg.

Bij het beoordelen en verbeteren van de kwaliteit in de gehandicaptenzorg moeten bedrijven voldoen aan bepaalde regels. Dit zijn bijvoorbeeld de kwaliteitskaders en kwaliteit agenda’s; een echt actieplan om de zorg te verbeteren.

Maar wat moet je als zorgaanbieder onderzoeken? Welke informatie moet je verzamelen? En hoe verzamel je kwalitatieve respons? Bij Ervaringwijzer helpen wij je graag op weg! Kwaliteitsonderzoek in gehandicaptenzorg kun je eenvoudig uitvoeren met Ervaringwijzer!

Kwaliteitskader na 2022

Kwaliteitsonderzoek in de gehandicaptenzorg wordt vaak vormgegeven middels het kwaliteitskader. Dit is een landelijk kader om richting en ondersteuning te bieden in de gehandicaptenzorg. Dit kader loopt van 2017 tot en met 2022 – met een gedeelde visie op goede zorg voor cliënten als doelstelling. Daarbij wordt verwacht dat zorgaanbieders na 2022 niet zullen stoppen met deze onderzoeken in belang van de cliënten en werknemers.

Het kwaliteitskader verzekerd duidelijkheid voor cliënten en medewerkers. Door een gemeenschappelijke norm op kwaliteit te formuleren kunnen makkelijker terugvallen op dit kader. Hierin wordt onder meer aandacht besteed aan de het zorgproces, het cliëntervaringsonderzoek, het medewerkersonderzoek, leiderschap, verantwoording en informatie en ontwikkeling.

Kwaliteitsonderzoek uitvoeren

Als wij het kwaliteitskader als uitgangspunt nemen zijn er 4 onderdelen die een aanbieder kan evalueren bij kwaliteitsonderzoek in de gehandicaptenzorg:

– Het zorgproces van de individuele cliënt: wat zijn stappen, protocollen, en het dagelijkse proces?
– Cliëntervaringsonderzoeken zorg: hoe ervaart de cliënt de zorg en wat missen zij?
– Zelfreflectie teams en werknemers: hoe ervaren de werknemers de zorg? Zien zij nog ergens verbeterpunten?
– Rapportage en externe visitatie: laat iedere 1 á 2 jaar een externe beoordelen langskomen om de kwaliteit objectief te beoordelen.

Kwaliteitsonderzoek in de gehandicaptenzorg

Dankzij het kwaliteitskader zijn er veel tools ontwikkeld om cliëntervaringen in de gehandicaptenzorg te meten. Zo kun je individuele ervaringen verzamelen op een efficiënte, laagdrempelige manier. Ervaringwijzer is een van deze onderzoekssystemen!

Wat kan Ervaringwijzer in de zorg?

Ervaringwijzer helpt zorgaanbieders en zorginstellingen met het uitvoeren van kwaliteitsonderzoek in de gehandicaptenzorg. Hierbij geven we advies over de enquêtes, inrichting, verzendmethoden en timing. Het systeem heeft meerdere voordelen, die cruciaal zijn in de gehandicaptenzorg:

Overzichtelijk systeem: handig met samenwerken

Om de zorg te blijven ontwikkelen biedt Ervaringwijzer een laagdrempelig systeem aan, waar intern en extern mee gewerkt kan worden. Het is makkelijk om op verschillende niveaus toegang te geven om te zorgen dat de relevante werknemers ook voldoende inzicht krijgen. Daarnaast kun je ook samenwerken met andere zorgaanbieders om de krachten te bundelen en resultaten te delen!

Ook delen klanten van Ervaringwijzer hun gebruikte vragenlijsten met succesvolle respons! Deze vindt je in onze learning community.

Laagdrempelige, visuele vragen voor mensen met een beperking

Met Ervaringwijzer worden vragen simpel en visueel gemaakt voor de respondenten. Zo kunnen zij hun gevoelens makkelijker vertalen in een antwoord en krijg je als zorgaanbieder niet alleen kwantiteit maar ook kwaliteit.

Met Ervaringwijzer worden vragen simpel en visueel gemaakt voor de respondenten. Zo kunnen zij hun gevoelens makkelijker vertalen in een antwoord en krijg je als zorgaanbieder niet alleen kwantiteit maar ook kwaliteit.

Voldoen aan de wetgeving

Als zorgaanbieder moet je je wel aan de wetgeving voldoen wanneer je data verzamelt. Ervaringwijzer is up-to-date over alle wetgeving en regels zodat u niet voor verrassingen komt te staan. Zo werkt ons systeem altijd volledig AVG-proof!

Cliëntervaringsonderzoek doen, uitbesteden of samenwerken

Ervaringwijzer biedt de beste oplossing voor jouw organisatie. Of je nu een onderzoek helemaal zelf wilt uitvoeren, helemaal wil uitbesteden, of toch graag samenwerkt met andere organisaties, met Ervaringwijzer is het mogelijk!

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Plan een vrijblijvend gesprek in of probeer onze gratis demo!

Samen wijzer worden?

Contact opnemen